Studierna berikar seglarsatsningen

July 19, 2017, 11:00

​I mitten av juni deltog fem chalmersstudenter i Red Bull Youth America’s Cup på Bermuda i USA – där deras Team Artemis knep en fjärdeplats. I juli seglade de Match Cup utanför Marstrand. De visar att en elitidrottssatsning och studier på högskolenivå inte är någon omöjlighet, snarare tvärtom; studierna gynnar seglingen, och seglingen hjälper studierna.

​Vi kommer fram till ett soligt och blåsigt Marstrand precis innan lunchtid. Perfekta förhållanden för segling och den stundande Match Cup. En kort färjetur bort förbereder sig en mängd seglare för att ge sig ut på vattnet, en av dem är Axel Munkby.

– Bermuda var fantastiskt!, säger Axel. Vi var ett starkt team under bra coachning och inledde stabilt. Sedan hade vi lite otur i finalen och slutade på en fjärdeplats, men det var en häftig upplevelse. America’s Cup är den största seglingstävllingen som finns, och det är ju dit jag vill komma!

Riksidrottsuniversitetet gör det möjligt

Axel kommer från Göteborg och har alltid gillat havet. Chalmers föll sig naturligt, och idag studerar han första året på programmet Design och produktutveckling. Tack vare att Chalmers är ett Riksidrottsuniversitet (RIU) kan han bolla seglingen med högskolestudier.

– Jag får bra hjälp från studievägledare att pussla ihop schemat med de perioder jag är iväg och seglar, säger Axel.

Han rekommenderar varmt blivande studenter att kontakta RIU om de är sugna på att elitsatsa på idrott parallellt med plugget.

– Ingenting är omöjligt så länge man är strukturerad. Jag tar med mig mycket från studierna in i seglingen. Att tidigt lära sig att arbeta i grupp lönar sig på båten, och i kommande årskurser kommer jag få kurser i bland annat aerodynamik!

Studier och segling berikar varandra

I Bermudalaget fanns även Eddie Klemets med – och när vi träffar honom vid bryggkanten berättar han hur en del av laget faktiskt satt och skrev tentor på paradisön.

– Jag tror att för min del har det går lite bägge vägar. Jag har haft lite nytta av seglingen i plugget, och skolan har gett lite nya insynsvinklar på seglingen. Det kan ta lite längre tid att nå sin examen, men jag får ju göra det jag drömmer om!

Eddie läste på ett seglargymnasium i Motala och studerar nu maskinteknik på Chalmers campus Lindholmen. Han valde Chalmers för att universitetet verkade starkt, och för Göteborgs närhet till havet.

– Det är ju det bästa av allt, närheten till havet!, säger han och ler stort.

Innan vi tar färjan tillbaka hem, står vi på bryggan och ser på när Axel med lag sätter segel mot öppet vatten för att ta sig an åttondelsfinalen mot en sexfaldig världsmästare från Storbritannien.

Text: Sofia Larsson-Stern
Foto/film: Johan Bodell