Stor konferens om lågtemperaturfysik

Svenska Mässan i Göteborg för en stor internationell konferens om
lågtemperaturfysik, "28th International Conference on Low Temperature
Physics".

På plats finns 900 internationella toppforskare tillsammans med de hetaste svenska kollegorna på området. "Missa inte Nobelpristagaren Michael Kosterlitz", tipsar Per Delsing, som är ordförande i den lokala organisationskommittén.

Han är professor i experimentell fysik på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap – MC2 – på Chalmers. Den kommande konferensen arrangeras av MC2 i samverkan med Institutionen för fysik på Göteborgs universitet.

"28th International Conference on Low Temperature Physics" är den viktigaste konferensen inom lågtemperaturfysik. Den arrangeras vart tredje år, omväxlande i Europa, Asien och Amerika. Den senaste ägde rum i Buenos Aires, dessförinnan i Peking. Målgruppen är fysiker som jobbar vid låga temperaturer.

Till Göteborg väntas 900 deltagare från hela världen, samt 140 talare.

Vad får man inte missa?
 Nobelpristagaren Michael Kosterlitz ger första föredraget den 9 augusti. Vi delar också ut två priser; Simon Memorial Prize delas ut den 14 augusti och Fritz London Memorial Prize den 15, säger Per Delsing.

Michael Kosterlitz, professor vid brittiska Brown University i Providence, Rhode Island, tilldelades Nobelpriset i fysik 2016 för sitt arbete med den kondenserade materiens fysik. Han kommer att öppna konferensen med en föreläsning betitlad "Topological Defects and Phase Transitions".

Händer det nånting runtomkring konferensen?
 Söndagen den 13 augusti är avsatt för att deltagarna ska kunna se Göteborg med omgivning.

Kommer vi att få höra några spännande forskningsresultat?
 Absolut, men vad återstår att se, avslutar Per Delsing.

De flesta i organisationskommittén för konferensen kommer från MC2, men det finns även medlemmar från Institutionen för fysik på Göteborgs universitet.

Text: Michael Nystås
Foto: Peter Widing