"Folk är lyckligare än jag trodde"

Dela
Bild för kommunikator
November 16, 2016, 9:29
Studentkåren

Vad tar du med dig från campus till Kenya? I senaste kårintervjun träffar vi en som vill backpacka med sig själv, saknar rinnande vatten och berättar varför människor i Kenya kanske är lyckligare än svenskar. Emelie Evergreen (m15) tar inte saker för givet sedan hon började på Chalmers. 

Hur hamnade du på Chalmers? 
Jag hade svårt att bestämma mig så ingenjörsyrket verkade passa perfekt. Men jag var inte så förtjust i mekanik innan jag började på Maskin. 

"Man behöver inte hålla på med kullager, det finns hur mycket som helst man kan göra" 

Vad är du mest stolt över? 
Att jag tog en paus och tänkte efter. Fick nytt perspektiv på studierna och framtiden. Nu går jag året under men det var rätt beslut för mig. 

Vad vet de flesta inte om dig? 
Jag kan göra handvolter!  Och jag är väldigt nördig när det kommer till rymden. Särskilt när det kommer till hur vi finns här och hur vi skapats. 

"Jag har tagit min kroppsvikt i bänkpress" 

Om du fick åka vart du ville? 
Tågluffa lite runt i Europa, gärna Frankrike för att plocka upp min dåliga skolfranska. Backpacka med mig själv helt enkelt. 

Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv och vad skulle filmen heta? 
Jennifer Lawrence kanske? Och filmen skulle heta The Explorer! 

Konstigaste eller roligaste du varit med om? 
Mottagningen, det finns alltid nåt att hitta där. Det roligaste minnet var grottsittningen. Det var grisigt, annorlunda och minnesvärt.

 

"Alla vill inte leva på vårt västerländska sätt." 

Varför valde du att engagera dig i REACT? 
Jag letade efter något som kunde ge lite mer, där jag kunde vara en del av något hållbart. Där man kan hjälpa människor och miljö men också utvecklas som person. 

Vad är den vanligaste fördomen du möts av när du berättar om ditt arbete i Kenya? 
Det är lätt att dra hela kontinenten över en kam: misär, sjuka barn, fattigdom. Många besökare är lite respektlösa när de kommer ner, fotograferar människors hem som om det vore ett zoo. De flesta människor, även i slummen, har det väldigt välstädat och de är stolta över deras hem.  

Vanliga fördomar om volontärarbete då? 
Många tror att det enbart är vid extrem misär man rycker in. Men det kan vara så mycket annat, t ex gjorde vi en förstudie för ett hållbart nytt ungdomscenter i Kenya.  

"I Kenya får du klara dig själv." 

Vad var inte alls som du tänkt dig? 
Folk är lyckligare än jag trodde och ser positivt  på framtiden, många i slummen är entreprenörer och driver sina egna företag. Alla hjälps åt, de verkar ha något som vi i Sverige inte har, gemenskapen. Alla är i samma situation, men det gör dem till en hel familj. Det blir en annan atmosfär. 

Hur kan en student på Chalmers göra skillnad i Kenya? 
REACT vill möjliggöra för studenter att använda sin utbildning, t.ex. exjobb och kandidatarbeten, till att ge och få något väldigt konkret och bra i slutändan. El, vatten och avfall är några stora utmaningar som många ingenjörer kan vara del av att lösa.  

"Man tar inte saker för givet" 

Största skillnaden mellan Sverige och Kenya? 
Det sociala skyddsnätet. Privilegier. Alla försäkringar. I Kenya får du klara dig själv om du blir sjuk. Och rättsväsendet har inget förtroende.  

Största likheten mellan Sverige och Kenya?
Vi delar nog vardagen mer än vi tror. Människor går upp för att gå till sina jobb eller till skolan, hittar på aktiviteter efteråt, tar hand om sin familj med mera.

Vad saknar du när du åkt iväg? 
Rinnande vatten. Varmt vatten... 

Vad har du lärt dig? 
Man blir mer tacksam för det man har. Man tar inte saker för givet på samma sätt. Man lär sig uppskatta att det materialistiska ger inte mer än de sociala relationerna.  

 

Om Emelie Evergreen 

Sektion/år: m15
Född: 1993
Born and raised: Göteborg (Lerum)
Aktuell som: Ordförande i kårföreningen REACT. Mer om REACT på Facebook.

Emelie väljer 

Kaffe | Te 
Hjärta | Hjärna 
Utbildning | Infrastruktur 
Trä | Stål
Industriföretag | Management consulting 

Text: Noelle Madsen
Foto: Mikael Oskarsson & Noelle Madsen
Animation: Mikael Oskarsson
 
Fler intervjuer, bilder och GIF:ar hittar du i intervjulistan.