De tilldelades John Ericsson-medaljen 2017

May 15, 2017, 17:00

​Sex chalmersstudenter, utexaminerade under 2016, har belönats med John Ericsson-medaljen. Filip Hjort, Henrik Alburg, Erik Sandgren, Jacob Flårback, Lily Ekman och Fredrik Ekre mottog sina utmärkelser vid en ceremoni i Chalmersska huset den 12 maj.

​John Ericssonmedaljen är en utmärkelse till de främsta med civilingenjörs- eller arkitektexamen utfärdad föregående år, baserat på studieprestation under utbildningen. Mottagarna erhåller en präglad medalj i solitt silver med sitt na mn ingraverat, diplom och en bok om John Ericssons liv vid en högtidlig utdelning.

Doktorand med laserfokus

– Mina år på Chalmers har varit utvecklande och väldigt roliga, både socialt och studiemässigt. Jag kommer minnas min chalmerstid som några av mina allra bästa år. Efter examen har jag börjat doktorera vid institutionen för Mikroteknologi och nanovetenskap där jag utvecklar en typ av väldigt små lasrar. Att få ta emot John Ericsson-medaljen känns hedrande och den är ett fint bevis för allt jobb jag lagt ner, säger Filip Hjort, som tog sin examen inom teknisk fysik.

Skapar värde ur data

– Det är hedrande att få John Ericsson-medaljen och det känns som något extra värdefullt att ta med sig från studietiden. Att studera på Chalmers var väldigt givande och det blev roligare och mer intressant varje dag. Nu efteråt, i arbetslivet, känns det som en väldigt bra grund för att fortsätta att lära sig nya saker. Idag jobbar jag som konsult inom data science på Findwise. Det handlar i grund och botten om att skapa värde ur data, och kan vara allt från att samla in och kvalitetssäkra data till att bygga självlärande algoritmer, säger Henrik Alburg, som tog sin examen inom informationsteknik.

Telekomkonsult i Göteborg

– Det är för mig en stor ära att få ta emot John Ericssonmedaljen. Tiden på Chalmers var för mig både spännande och mycket utvecklande. Källan till de goda resultaten är framför allt att jag verkligen gillade de kurser jag läste och att jag trivdes med att studera på Chalmers. Sedan examen arbetar jag som konsult inom telekom i Göteborg, där har jag nytta av mina kunskaper samtidigt som jag lär mig mycket nytt, säger Erik Sandgren, som tog sin examen inom elektroteknik.

Arkitekt på Liljewall arkitekter

– Jättekul och hedrande att få denna utmärkelse, ett bra avslut efter sju händelserika år på Chalmers. I dag jobbar jag som arkitekt på Liljewall Arkitekter i Göteborg, och förutom kunskap inom arkitektur och konstruktion tar jag med mig många glada minnen från min tid på skolan, säger Jacob Flårback som tog sin examen inom arkitektur och teknik.

Kreativ och analytisk designingenjör

Lily Ekman påbörjade sina studier på Designingenjörsprogrammet ute på Lindholmen och kände efter tre år att hon ville fördjupa sina kunskaper ytterligare. Hon fortsatte därför på mastersprogrammet Industrial Design Engineering och kompletterade också med kurser inom digital produktutveckling och interaktionsdesign. I dag jobbar hon som UX-designer för it-konsultbolaget Netlight i Stockholm med uppdrag i Oslo.
– Chalmerstiden har gett mig en balans mellan kreativitet och analytiskt tänkande som lämpar sig bra inom UX-området. Att bli tilldelad medaljen gör mig hedrad och ger mig självförtroende att ta mig an nästa utmaning med stolthet, säger Lily Ekman, som tog sin examen inom teknisk design.

Omväg via väg- och vatten till beräkningsmekanik

– Jag började min tid på Chalmers som student på Väg och vatten. Jag trivdes bra under de första tre åren, men det kändes ändå inte som riktigt rätt inriktning för mig. När det var dags att välja inriktning för de sista åren valde jag istället mastersprogrammet Applied Mechanics. Det passade mig perfekt, och det blev två väldigt intressanta och lärorika år. Efter examen fick jag dessutom chansen att fortsätta inom beräkningsmekanik som doktorand på avdelningen Material- och beräkningsmekanik på Chalmers, vilket känns väldigt kul, säger Fredrik Ekre, som tog sin examen inom väg- och vattenbyggnad samt tillämpad mekanik.
Text: Carolina Svensson
Foto: Anna-Lena Lundqvist